Logo
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΛΕΥΚΙΝΗ: Τι είναι και πως επιδρά στο μυϊκό σύστημα

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ

 

Η πρωτεϊνοσύνθεση είναι ένας όρος που αναφέρεται συχνά πυκνά σε άρθρα και έρευνες σχετικές με την μυϊκή ανάπτυξη. Τι σημαίνει ακριβώς όμως; Πολύ απλά σημαίνει η σύνθεση νέων πρωτεϊνών στους σκελετικούς μυς. Όταν συμβαίνει αυτό έχουμε την σκελετομυϊκή υπερτροφία (ανάπτυξη δηλαδή). Οι μυς μας μεγαλώνουν σε απλά Ελληνικά. Η μυϊκή ανάπτυξη προϋποθέτει μεγέθυνση των μυϊκών κυττάρων κάτι που επιτυγχάνεται με την διέγερση κατά τη διάρκεια της προπόνησης.

 

Ανεξάρτητα με το είδος προπόνησης με το οποίο ασχολούμαστε, το τελικό αποτέλεσμα είναι ο μυϊκός καταβολισμός, η διάσπαση δηλαδή των μυϊκών πρωτεϊνών, κάτι που ουσιαστικά είναι αποτέλεσμα του αρνητικού ισοζυγίου του αζώτου μέσα στους μυς. Οι μυς διασπώνται προκειμένου, ελλείψει άλλης πηγής, να παραχθεί η απαιτούμενη ενέργεια για το σώμα.

Το αντίδοτο στην διάσπαση των μυϊκών πρωτεϊνών είναι τα αμινοξέα και ειδικότερα, το βασικότερο όλων, η Λευκίνη. Η Λευκίνη από μόνη  της έχει δεκαπλάσια θετική επίδραση όσον αφορά στην πρωτεϊνοσύνθεση σε σχέση με τα υπόλοιπα αμινοξέα.

 

Πως γίνεται αυτό;

Έχετε ακούσει τη λέξη mTor; Με απλά λόγια είναι ο βασικός αισθητήρας των μυϊκών κυττάρων, ο οποίος διακρίνει αν υπάρχει αρκετή πρωτεΐνη διαθέσιμη ώστε να ξεκινήσει η διαδικασία της πρωτεϊνοσύνθεσης μέσα στους μυς.

Ο mTor λοιπόν έχει αποδειχθεί ότι ευαισθητοποιείται σχεδόν κατ’αποκλειστικότητα από την ύπαρξη μεγάλης ποσότητας Λευκίνης. Για αυτό άλλωστε είναι απαραίτητη η μεγάλη συγκέντρωση Λευκίνης ώστε να ξεκινήσει η δράση του mTor, κάτι που θα επιφέρει και την αύξηση του ΑΤΡ και αυτό με τη σειρά του θα οδηγήσει σε ενέργεια, δύναμη και μυϊκή ανάπτυξη.

 

Χρειάζεται λοιπόν μεγαλύτερη ποσότητα Λευκίνης, ώστε να απορροφηθούν σωστά τα υπόλοιπα αμινοξέα. Κάποιοι πιο ακραίοι ερευνητές υποστηρίζουν ότι χωρίς την ύπαρξη μιας γενναίας ποσότητας Λευκίνης δεν έχουν λόγο ύπαρξης τα υπόλοιπα αμινοξέα. Ας μην πάμε τόσο μακριά κι ας μείνουμε στα αποδεδειγμένα. Ότι η επιπλέον Λευκίνη οδηγεί σε ταχύτερη και αυξημένη μυϊκή ανάπτυξη.

Δεδομένου ότι το σώμα δεν συνθέτει από μόνο του Λευκίνη (όπως συμβαίνει και με τα άλλα δύο BCAA αμινοξέα), θα πρέπει να την αναζητήσουμε είτε μέσω τροφής (ψωμί ολικής αλέσεως, ξηρούς καρπούς και καφέ ρύζι) ή μέσω ειδικών συμπληρωμάτων. Το συμπλήρωμα είναι σαφώς η πιο ενδεδειγμένη λύση κι αυτό γιατί η τροφή απορροφάται αργά, διασπάται αργά και η Λευκίνη διοχετεύεται στους μυς ακόμα πιο αργά.

 

Σε μικρότερο βαθμό μάλιστα το ίδιο μπορεί να συμβεί και με μία πρωτεϊνική φόρμουλα που περιέχει μεγαλύτερη ποσότητα Λευκίνης.

Η καλύτερη, μακράν, λύση είναι η λήψη καθαρής Λευκίνης.

Λίγο πριν και λίγο μετά την προπόνηση, η καθαρή Λευκίνη θα αυξήσει την πρωτεϊνοσύνθεση, θα προστατέψει τους μυς από τον καταβολισμό και θα βοηθήσει στην απορρόφηση των υπόλοιπων αμινοξέων.

Δοκιμάστε 3γρ. σε κάθε δόση σε μια χρονική απόσταση περίπου 20΄από το πρωτεϊνικό ρόφημα και από τις πρώτες κιόλας μέρες η διαφορά θα είναι εμφανής.

 

Πηγές

Crozier, S. J., Kimball, S.R., Emmert, S. W., Anthony, J. C., &Jefferson, L.S. (2005) Oral leucine administration stimulates protein synthesis in rat skeletal muscle. J. Nutr. 135: 376-382.

Bolster, D. R., Crozier, S. J., Kimball, S. R., &Jefferson, L. S. (2002) AMP-activated protein kinase suppresses protein synthesis in rat skeletal muscle through down-regulated mammalian target of rapamycin (mTOR) signaling. J. Biol. Chem. 277: 23977-23980.

Merrick, W. C., & Hershey, J. W. B. (2000) The pathway and mechanism of initiation of protein synthesis. In: Sonnenberg N, Hershey JWB, Mathews MB, editors. Translational control of gene expression. Cold Spring Harbor Laboratory Press.

Bolster, D. R., Vary, T. C., Kimball, S. R., &Jefferson, L. S. (2004) Leucine Regulates Translation Initiation in Rat Skeletal Muscle Via Enhanced eIF4G Phosphorylation. J. Nutr. 134: 1704-1710.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ

Σχετικά Άρθρα

  • Σαρακοστή και νηστεία: Τι τρώτε και τι όχι!
  • Καθαρά Δευτέρα: τι να φάμε, τι να προσέξουμε
  • Οι 6 υπερτροφές που πρέπει να βάλεις στη διατροφή σου φέτος την άνοιξη
  • Αμύγδαλα vs Καρύδια: Θερμίδες και διατροφική αξία!
  • Τα 5 αγχολυτικά «φάρμακα» της φύσης
  • Μικρές συμβουλές για να μην πάρετε περιττά κιλά στις γιορτές!
loading...
Template Design © Joomla Templates | GavickPro. All rights reserved.