Logo
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ανοχή Υδατανθράκων: Προσαρμόζοντας τη Διατροφή σας για την Μέγιστη Απώλεια Λίπους

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ

Οι υδατάνθρακες έχουν αποκτήσει μία κακή φήμη τα τελευταία χρόνια. Έχουν επισημανθεί από πολλούς ως η πηγή των απογοητεύσεων τους σχετικά με την απώλεια λίπους. Κάποια άτομα είχαν επιτυχία με σχεδόν μηδαμινές ποσότητες υδατανθράκων ενώ άλλοι μπορούν να καταναλώσουν αρκετούς παρουσιάζοντας επίσης αρκετή επιτυχία κατά τις περιόδους γράμμωσης. Όπως πάντα, η μέση οδός βρίσκεται όπου οι περισσότεροι από εμάς ζούμε, και η ανοχή σας στους υδατάνθρακες θα σας βοηθήσει να αποφασίσετε πώς να φτιάξετε τη διατροφή σας.


Γιατί έχει σημασία η Ανοχή των Υδατανθράκων;

Οι υδατάνθρακες έχουν τη μεγαλύτερη επίδραση στο σάκχαρο αίματος και στα επίπεδα ινσουλίνης. Ενώ η ινσουλίνη είναι μία ισχυρή αντι-καταβολική ορμόνη (αποτρέποντας τη διάσπαση του μυϊκού ιστού), είναι επίσης μία ισχυρή ορμόνη αποθήκευσης λίπους, εάν αφεθεί ανεξέλεγκτη. Τα άτομα που δεν ανέχονται καλά τους υδατάνθρακες (ακόμη και τους καλούς) τείνουν να είναι ανθεκτικά στην ινσουλίνη – που σημαίνει ότι χρειάζονται μεγαλύτερη ποσότητα ινσουλίνης για τη μεταφορά γλυκόζης στα κύτταρα τους.

Τι σημαίνει αυτό; Αυτό σημαίνει ότι τα επίπεδα της ινσουλίνης παραμένουν πολύ υψηλά για να επιτρέπουν στα λιπαρά οξέα να κινητοποιηθούν και να καίγονται για ενέργεια. Προφανώς, αυτό δεν είναι αυτό που θέλουμε, όταν προσπαθούμε να χάσουμε λίπος. Τα καλά νέα είναι ότι υπάρχουν ακόμη πολλά που μπορείτε να κάνετε για να προσαρμόσετε τη διατροφή σας ώστε να συνεργαστεί με το ατομικό σας επίπεδο ανοχής χωρίς να περιορίζετε υπερβολικά τις επιλογές των τροφίμων σας.


Παράγοντες που επηρεάζουν την Ανοχή σας στους Υδατάνθρακες

Έτσι λοιπόν, πως μπορούμε να καταλάβουμε τη δική μας ανοχή, και ποιοι είναι οι μεγαλύτεροι παράγοντες που την επηρεάζουν; Τα ακόλουθα σημεία θα σας βοηθήσουν να καταλάβετε.

  - Μήπως μόλις έχετε ξεκινήσει να καθαρίζετε τη διατροφή σας; Αν ναι, είναι πιθανό να έχετε μειωμένη ανοχή στους υδατάνθρακες. Η προηγούμενη σας διατροφή ίσως αποτελούταν από επεξεργασμένους υδατάνθρακες που προκάλεσαν χάος στο σάκχαρο αίματος σας και στα επίπεδα ινσουλίνης. Ίσως ακόμη να είστε ένας διαβητικός τύπου ΙΙ. Θα χρειαστεί χρόνος για να βελτιώσετε την ανοχή σας στους υδατάνθρακες, και μπορεί να απογοητευτείτε με την έλλειψη της προόδου σας.

  - Μήπως αισθάνεστε κούραση και υπνηλία μία ώρα περίπου μετά από ένα γεύμα που αποτελείται από υδατάνθρακες; Αν ναι, είναι πιθανό να έχετε δυσανεξία στους υδατάνθρακες. Οι υδατάνθρακες προκαλούν ταχεία αύξηση των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα το οποίο οδηγεί σε απελευθέρωση μεγαλύτερων από τα κανονικών επιπέδων ινσουλίνης. Αυτό είναι που πρέπει να γίνεται, αλλά το πρόβλημα είναι ότι η ινσουλίνη λειτουργεί πάρα πολύ καλά – αφαιρώντας πάρα πολλή γλυκόζη από το αίμα σας και αφήνοντας σας με χαμηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Αυτό το χαμηλό σάκχαρο αίματος συνοδεύεται από το αίσθημα της υπνηλίας και τον λήθαργο.

  - Νιώθετε πείνα λίγο μετά την κατανάλωση ενός γεύματος με υδατάνθρακες; Και πάλι, όπως και με το παραπάνω παράδειγμα, η ραγδαία άνοδος και η πτώση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα σας αφήνει πεινασμένους, ακόμη κι αν μόλις έχετε τελειώσει με το φαγητό.

  - Μήπως ακολουθείτε μία διατροφή υψηλή σε υδατάνθρακες αλλά κάνετε πολύ λίγη έντονη άσκηση; Οι υδατάνθρακες είναι καύσιμα υψηλών οκτανίων. Αποτελούν καύσιμα για άσκηση υψηλής έντασης και για τη λειτουργία του κεντρικού νευρικού συστήματος. Αν αισθάνεστε ότι έχετε ένα έλλειμμα θερμίδων αλλά δεν μπορείτε να χάσετε οποιοδήποτε βάρος, μπορεί να έχετε δυσανεξία στους υδατάνθρακες.

Οι υδατάνθρακες από πλήρη τρόφιμα είναι υγιή για σας και θα πρέπει να συμπεριληφθούν ως μέρος ενός υγιεινού και fit τρόπου ζωής. Είναι γεμάτοι με βιταμίνες, θρεπτικές ουσίες, αντιοξειδωτικά και ενέργεια. Ωστόσο, για τους ανθρώπους που έχουν κάποιο βαθμό δυσανεξίας σε αυτούς, θα πρέπει να είναι ελεγχόμενοι.


Πώς να χειριστείτε τη Διατροφή σας

Ευτυχώς για εμάς, υπάρχουν πολλά που μπορούν να γίνουν ακόμη και για τα άτομα με τη μεγαλύτερη δυσανεξία στη λακτόζη. Πιο κάτω είναι απαριθμημένες οι συμβουλές, από τις πιο αποτελεσματικές μέχρι τις λιγότερο αποτελεσματικές, οι οποίες εξακολουθούν να είναι πολύ αποτελεσματικές.

  - Χρονοδιάγραμμα Θρεπτικών Συστατικών: Επωφεληθείτε από τις ώρες της ημέρας όταν η ευαισθησία στην ινσουλίνη σας βρίσκεται στο υψηλότερο της σημείο – μόλις ξυπνήσετε το πρωί και πριν/μετά την προπόνηση. Τρώγοντας το μεγαλύτερο μέρος των υδατανθράκων σας σε αυτές τις χρονικές περιόδους θα διατηρήσει τα επίπεδα της ινσουλίνης σας σταθερά, έτσι ώστε τα λιπαρά οξέα να μπορούν ακόμα να κινητοποιηθούν. Το υπόλοιπο των γευμάτων σας θα είναι πρωτεΐνες, υγιεινά λίπη, και λαχανικά. Αυτό είναι αποτελεσματικό για τη διατήρηση της άλιπης σωματικής σας μάζας ενώ ρίχνετε το λίπος.

  - Κύκλος Υδατανθράκων: Η ουσία αυτής της μεθόδου είναι ο κύκλος υδατανθράκων μεταξύ ημερών χαμηλής πρόσληψης και υψηλής πρόσληψης υδατανθράκων. Πάρτε περισσότερους υδατάνθρακες τις ημέρες που προπονείστε και λιγότερους τις ημέρες που ξεκουράζεστε. Και πάλι, αυτός είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να χτίσετε και να διατηρήσετε τη μυϊκή σας μάζα, ενώ χάνετε λίπος σε ένα υπο-θερμιδικό περιβάλλον.

  - Σταδιακή Μείωση Υδατανθράκων: Σε αυτή την περίπτωση μειώνετε σταδιακά την πρόσληψη υδατανθράκων σας καθώς συνεχίζεται η ημέρα. Κάθε διαδοχικό γεύμα περιέχει όλο και λιγότερους υδατάνθρακες μέχρι το τελικό σας γεύμα – το οποίο αποτελείται συνήθως από πρωτεΐνες, υγιεινά λίπη και λαχανικά.

Εάν η διατροφή σας αποτελείται από 90% πλήρη τρόφιμα με επαρκείς θερμίδες, εάν συμπεριλαμβάνετε έντονη άσκηση, προπόνηση δύναμης και γενικά διατηρείστε ενεργοί, αλλά ακόμα δεν μπορείτε να παρουσιάσετε καμία πρόοδο, τότε μία από τις 3 μεθόδους που περιγράφονται παραπάνω θα σας βοηθήσει να σπάσετε την παρακωλυμένη πρόοδο σας.


Πηγή: Coachcalorie.com

http://fit-blaster.com

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ

Σχετικά Άρθρα

  • Τα γεύματα με φυτική πρωτεΐνη που πρέπει να φας στη νηστεία
  • Σαρακοστή και νηστεία: Τι τρώτε και τι όχι!
  • Καθαρά Δευτέρα: τι να φάμε, τι να προσέξουμε
  • Οι 6 υπερτροφές που πρέπει να βάλεις στη διατροφή σου φέτος την άνοιξη
  • Αμύγδαλα vs Καρύδια: Θερμίδες και διατροφική αξία!
  • Τα 5 αγχολυτικά «φάρμακα» της φύσης
loading...
Template Design © Joomla Templates | GavickPro. All rights reserved.