mobadv

Τι είναι το Συζευγμένο Λινελαϊκό Οξύ (CLA);

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ

Τα συζευγμένα λινολεϊκά οξέα ή CLAs είναι φυσικά λιπαρά οξέα που βρίσκονται στα κρέατα, στα προϊόντα με βάση το κρέας και στα γαλακτοκομικά προϊόντα τα οποία έχουν ερευνηθεί σε μεγάλο βαθμό από τα τέλη της δεκαετίας του 1980 για μια ποικιλία από σύγχρονα θέματα υγείας, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου και της παχυσαρκίας, αφού είχε αναγνωριστεί από τον Dr Michael Pariza. Αν και η γνώση των αντικαρκινικών επιδράσεων του CLA υπάρχει από τα τέλη της δεκαετίας του 1970, η πραγματική ένωση δεν είχε εντοπιστεί μέχρι τα τέλη της δεκαετίας του 1980.

Το CLA μπορεί να θεωρηθεί ως ένα τρανς λιπαρό οξύ, ωστόσο, λόγω της δομής του, δεν υπολογίζεται ως τρανς λιπαρό από την άποψη των κανονισμών διατροφής. Υπάρχουν επίσης πολλές μορφές CLA, ωστόσο, δύο από αυτές θεωρούνται πιο κοινές και εύκολα διαθέσιμες σε εμπορικά συμπληρώματα. Το CLA-9 και το CLA-10. Το CLA μπορεί επίσης να καταναλωθεί ως ένα ελεύθερο λιπαρό οξύ ή ως τριγλυκερίδιο.


Από τι προέρχονται τα CLAs;

Όπως αναφέρθηκε προηγουμένως, το Συζευγμένο Λινελαϊκό Οξύ προέρχεται κυρίως από το κρέας, όπως το βοδινό και άλλα μηρυκαστικά όπως το αρνί, καθώς και από γαλακτοκομικά προϊόντα. Μπορεί επίσης να βρεθεί σε σχετικά υψηλές ποσότητες στα αυγά κότας. Ενδεχομένως η υψηλότερη πηγή CLA προέρχεται από ένα από τα ενδημικά ζώα της Αυστραλίας, το καγκουρό. Οι επιστήμονες έχουν επίσης ανακαλύψει ότι τα ζώα που η διατροφή τους αποτελείται κυρίως από χόρτα περιέχουν υψηλότερα επίπεδα CLA από ότι τα ζώα που τρέφονται κυρίως με σιτηρά. Τα θαλασσινά και τα φυτικά έλαια δεν θεωρούνται καλές πηγές CLA.


Τα οφέλη του CLA

Κατά τη διάρκεια των τελευταίων 3 δεκαετιών, ένα μεγάλο ποσό της έρευνας είχε επικεντρωθεί στις ευεργετικές επιδράσεις του CLA. Για να συνοψίσουμε, τα CLAs έχουν εμπλακεί στην πρόληψη της αθηροσκλήρωσης, διαφόρων ειδών καρκίνου, της υπέρτασης, αλλά και για τη βελτίωση της λειτουργίας του ανοσοποιητικού. Ίσως μια από τις πιο ευνοϊκές πτυχές της συμπλήρωσης με CLA είναι η ικανότητα του να συμβάλει στη βελτίωση της σωματικής σύστασης με τη μείωση του σωματικού λίπους, ενώ παράλληλα αυξάνεται η μυϊκή μάζα. Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι το CLA δρα αναστέλλοντας κάποια από τα ένζυμα που κάνουν τα λιποκύτταρα να αποθηκεύουν λίπος και να μεγαλώνουν. Είναι ενδιαφέρον να σημειωθεί ότι δεν είναι όλες οι μορφές του CLA ίσες. Οι περισσότερες μελέτες θεωρούν ότι το CLA-9 είναι η πιο δραστική μορφή έναντι των καρκινικών κυτταρικών γραμμών, ενώ το CLA-10 είναι η μορφή η οποία είναι υπεύθυνη για την ικανότητα του CLA να βοηθά με την απώλεια της λιπώδους μάζας.


Τα οφέλη του CLA στο Bodybuilding

Οι περισσότερες μελέτες σχετικά με το CLA έχουν εξετάσει την ικανότητα του να επηρεάζει τη σωματική σύσταση. Η αυξημένη μυϊκή μάζα και η μείωση της λιπώδους μάζας είναι πάντα κάτι το ιδανικό για τους bodybuilders και έτσι η συμπλήρωση με CLA για το σκοπό αυτό είναι μια καλή επιλογή. Πολύ λίγες μελέτες έχουν όντως εξετάσει τις δυνατότητες του CLA στο να προσφέρει πραγματική βελτίωση στα αποτελέσματα των επιδόσεων. Μελέτη του 2006 έδειξε ότι οι αθλητές που έκαναν προπόνηση με βάρη και συμπλήρωναν τη διατροφή τους με CLA είχαν μεγαλύτερες αυξήσεις μυϊκής μάζας από ότι εκείνοι που δεν χρησιμοποιούσαν CLA. Μια πιο προσεκτική ματιά στη μελέτη έδειξε ότι ίσως το CLA μπορεί να ασκήσει αντι-καταβολική δράση, η οποία βοηθά στην πρόληψη διάσπασης του μυϊκού ιστού. Πιο πρόσφατες μελέτες έχουν δείξει ότι τα CLAs μπορεί να είναι επωφελείς στην ενίσχυση της αντοχής με την αύξηση της χρησιμοποίησης λίπους και τη μείωση της ανάγκης για τη χρήση του γλυκογόνου του συκωτιού ως καύσιμο κατά τη διάρκεια της άσκησης. Τα CLAs μπορεί επίσης να συμβάλουν στη βελτίωση των επιπέδων τεστοστερόνης. Μελέτη το 2009 - Cornish et al (2009) - ήταν επίσης σε θέση να αποδείξει ότι η χρήση του CLA σε συνδυασμό με κρεατίνη και πρωτεΐνη ορού γάλακτος είχε ως αποτέλεσμα την καλύτερη αντοχή και καλύτερα κέρδη άπαχης μυϊκής μάζας από ότι χωρίς τη χρήση CLA. Μελέτες για τα εργογενή αποτελέσματα του CLA βρίσκονται ακόμη στα αρχικά στάδια και στο μέλλον περισσότερες μελέτες θα βοηθήσουν στο να μάθουμε πόσο χρήσιμο μπορεί να είναι το CLA για το bodybuilding και τους αθλητικούς χώρους.


Οι αρνητικές επιδράσεις και παρενέργειες του CLA

Το CLA θεωρείται γενικά ένα ασφαλές συστατικό. Ωστόσο, έχουν υπάρξει μελέτες που έχουν δείξει ότι το CLA μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την ευαισθησία στην ινσουλίνη. Ωστόσο, η έρευνα είναι ακόμη διφορούμενη καθώς μακροπρόθεσμες μελέτες 2 χρόνων και άνω δεν έχουν καταλήξει σε σοβαρές αρνητικές επιδράσεις. Μια μελέτη του 2008 – Meng et al (2008) – έδειξε ότι τα συμπληρώματα CLA μπορεί να είναι επιζήμια για γυναίκες με συγκεκριμένους καρκίνους του μαστού και θα πρέπει να αποφεύγονται. Η συχνότερα αναφερόμενη παρενέργεια από τη χρήση του CLA είναι γαστρεντερικά προβλήματα, όπως στομαχικές διαταραχές ή διάρροια.


Οι συνιστώμενες δόσεις και χρονοδιάγραμμα του CLA

Οι περισσότερες μελέτες που εξετάζουν το CLA και τις επιπτώσεις του στη σωματική σύσταση έχουν χρησιμοποιήσει δόσεις των 3.4 γρ και άνω σε 2-3 διαιρεμένες δόσεις. Μελέτη του 2007 – Cornish et al (2007) – που δείχνει εργογενείς επιδράσεις του CLA με κρεατίνη και πρωτεΐνη ορού γάλακτος χρησιμοποίησε δόσεις 9 γρ/ημέρα. Δεν υπάρχει ομοφωνία ως προς το πότε είναι καλύτερα να ληφθεί το CLA, ωστόσο, σε γενικές γραμμές συνιστάτε να λαμβάνετε κατά τη διάρκεια των κυρίως γευμάτων και κοντά σε περιόδους προπόνησης.


Συμπληρώματα CLA

Τα συμπληρώματα CLA διαθέτονται γενικά σε μορφή κάψουλας και συνήθως περιέχονται σε πιο σκούρα, αδιαφανή μπουκάλια. Αυτό γίνεται με σκοπό την πρόληψη της έκθεσης στο φως το οποίο μπορεί να οδηγήσει σε αποικοδόμηση και οξείδωση των κάψουλων.


Συνδυάζοντας το CLA

Το CLA μπορεί να συνδυαστεί με πολλαπλά άλλα συμπληρώματα συμπεριλαμβανομένων άλλων θερμογενετικών συμπληρωμάτων απώλειας λίπους, καθώς και κρεατίνη, καφεΐνη και πρωτεΐνη ορού γάλακτος. Είναι καλύτερο να αποφεύγεται η χρήση του CLA με αναστολείς λίπους καθώς μπορεί να αναστέλλουν την απορρόφηση του CLA από το σώμα.http://www.mrsupplement.com.au/conjugated-linoleic-acid

http://fit-blaster.com/

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ

Σχετικά Άρθρα

  • Όλη η αλήθεια για το «ωφέλιμο» λίπος που υπόσχεται άμεση απώλεια βάρους
  • CLA: Το μεγαλύτερο όπλο σας στον αγώνα κατά του λίπους
  • Πόσο CLA χρειάζεται για να κάψετε λίπος;
  • Καφεΐνη αργής απελευθέρωσης + CLA και Βιταμίνη Ε by MyProtein
  • BODYMAXX - MYOFUEL Η καινοτομία της βασίζεται στην περιεκτικότητα του σε συζευγμένο λινολεϊκo οξύ (C.L.A)
  • Μυϊκή Κόπωση και Πόνος που προκαλούνται από το Γαλακτικό Οξύ
loading...