mobadv

Γιατί χρειαζόμαστε μια Gainer φόρμουλα

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ

 

Ο χειμώνας είναι η κατάλληλη εποχή για να αυξήσουμε τη μυϊκή μας μάζα. Ιδιαίτερη ανάγκη έχουν οι λεγόμενοι hard gainers, όσοι δηλαδή δυσκολεύονται να αυξήσουν το μυϊκό τους βάρος, να φορτώσουν λίγα κιλά, μεγαλώνοντας τους μυς με ταυτόχρονη αύξηση της δύναμης.

Που σημαίνει ότι συζητάμε για την πλειοψηφία των νέων (κυρίως) αθλητών.

Πέρα από την σωστή και πλούσια καθημερινή διατροφή και την αντίστοιχη προπόνηση, είναι ανάγκη η λήψη μιας Gainer φόρμουλας.

Ας δούμε τους λόγους και κυρίως τις προϋποθέσεις για να επιλέξουμε την κατάλληλη.

Πριν επιλέξουμε την κατάλληλη φόρμουλα αύξησης μυϊκού βάρους θα πρέπει να έχουμε στο μυαλό ορισμένα πολύ σημαντικά πράγματα, έτσι ώστε να γίνει ο σύμμαχός μας όχι μόνο στην αύξηση του βάρους αλλά και την συνολική ενδυνάμωση όλου του μυϊκού συστήματος ώστε να ανταποκριθούμε καλύτερα στις ούτως ή άλλως πιο σκληρές προπονήσεις.

1. Αύξηση ποιοτικών θερμίδων:  Το πρώτο και αυτονόητο πράγμα που προσφέρει μια Gainer φόρμουλα είναι η αύξηση των ημερήσιων ποιοτικών θερμίδων και μάλιστα σε μορφή ροφήματος, που από τη μία μεριά χωνεύεται πιο εύκολα ενώ από την άλλη απορροφάται ταχύτερα κυρίως για την περίοδο μετά την προπόνηση.  Ένας αθλητής που δυσκολεύεται να αυξήσει το βάρος του είναι υποχρεωμένος να τρώει συνέχεια προκειμένου να προσθέσει λίγη μάζα στο σώμα του. Κάτι τέτοιο είναι και από δύσκολο έως αδύνατο αλλά φανταστείτε μαζί με τις θερμίδες τι άλλο προσθέτουμε στον οργανισμό μας από τα ατελείωτα γεύματα (λίπος, ζάχαρη, αλάτι, χοληστερίνη). Μια Gainer φόρμουλα κάνει τα πράγματα πιο εύκολα, ειδικά αν αναλογιστούμε ότι υπάρχουν φόρμουλες οι οποίες προσθέτουν έως και 1000 θερμίδες ανά δόση. Κι εδώ έχουμε ένα θέμα που χρειάζεται την προσοχή μας. Δεν είναι εύκολο, αλλά ούτε και σωστό για ένα νέο αθλητή να λαμβάνει σε ένα και μόνο ρόφημα 1000 θερμίδες. Δεν γίνεται να απορροφήσει και μεταβολίσει όλη αυτή την ποσότητα. Είναι καλύτερο και πιο εύκολο στην απορρόφηση να σπάμε όλη αυτή την ποσότητα σε δύο δόσεις. Για παράδειγμα αν μια φόρμουλα μας προτείνει δύο servings των 1000 θερμίδων η καθεμία (σύνολο 2000 θερμίδες την ημέρα), εμείς είναι προτιμότερο να σπάμε την ίδια ποσότητα σε 4 δόσεις των 500 θερμίδων. Προτιμότερο γιατί η απορρόφηση και ο μεταβολισμός θα διευκολυνθεί σε μεγάλο βαθμό.

2.  Δεν προσθέτει λίπος: Είπαμε πιο πάνω ότι η εναλλακτική μιας Gainer φόρμουλας είναι τα ατελείωτα γεύματα. Αυτό όμως έχει το μειονέκτημα ότι μαζί με τις θερμίδες προσλαμβάνουμε λίπος, χοληστερίνη, ζάχαρη και αλάτι. Κάτι που σημαίνει ταυτόχρονη αύξηση και σωματικού λίπους. Αντίθετα μια Gainer φόρμουλα, ειδικά μια ποιοτική, περιέχει ωφέλιμα λιπαρά οξέα, τα οποία πέρα από την βελτίωση της υγείας που προσφέρουν (μείωση χοληστερίνης, βελτίωση καρδιαγγειακής λειτουργίας κτλ), μετριάζουν κατά πολύ την πιθανότητα συσσώρευσης λίπους ενώ βοηθούν και στον μεταβολισμό των πρωτεϊνών και υδατανθράκων.  Θα πρέπει όμως κι εμείς να έχουμε τα μάτια μας ανοιχτά και να επιλέγουμε φόρμουλες που περιέχουν όσο το δυνατόν λιγότερα κορεσμένα λίπη και περισσότερα μεσαίας αλυσίδας τριγλυκερίδια.

3. Είναι η καλύτερη λύση για μεταεξασκητικό ρόφημα.

Μετά την προπόνηση το σώμα έχει απόλυτη ΑΝΑΓΚΗ από υδατάνθρακα και πρωτεΐνη σε αναλογία 2 προς 1. Όπου 2 βάζουμε τον υδατάνθρακα. Το διάστημα μετά την προπόνηση είναι η πλέον κατάλληλη στιγμή ώστε να προσθέσουμε χωρίς τύψεις την μεγαλύτερη δυνατή ποσότητα υδατάνθρακα μέσα στην ημέρα. Κι αυτό γιατί έτσι θα επιταχύνουμε την αποθεραπεία, ενώ  η έκκριση της ινσουλίνης θα βοηθήσει στην απορρόφηση των αμινοξέων. Πολύς κόσμος φοβάται τον υδατάνθρακα γιατί έχει δημιουργηθεί μια μεγάλη παρεξήγηση. Ειδικά μετά την προπόνηση ο υδατάνθρακας δεν είναι δυνατόν να προσθέσει λίπος στο σώμα. Δεν γίνεται αυτό. Αν θέλουμε να αυξήσουμε το ποιοτικό μυϊκό μας βάρος, πρέπει να προσθέσουμε υδατάνθρακες. Και αυτή είναι η καλύτερη στιγμή να το κάνουμε.

4.  Οι περισσότερες φόρμουλες περιέχουν κρεατίνη.

Μια ολοκληρωμένη Gainer φόρμουλα συνήθως περιέχει κρεατίνη, κάτι που απλά και πρακτικά μας σώζει από επιπλέον έξοδα για την αγορά έξτρα κρεατίνης.

Η κρεατίνη είναι το καλύτερο πρόσθετο στις περισσότερες φόρμουλες κι αυτό γιατί χρειάζεται υδατάνθρακα για να απορροφηθεί. Είναι γνωστή η δράση της στην αύξηση της δύναμης, της ενυδάτωσης και αύξησης της χωρητικότητας των μυϊκών κυττάρων, κάτι που αποτελεί ζητούμενο για κάθε hard gainer αθλητή.

Κι εδώ πρέπει να μείνουμε λίγο περισσότερο. Πολλοί νέοι αθλητές που λαμβάνουν για πρώτη φορά μια Gainer φόρμουλα, που περιέχει κρεατίνη, τις πρώτες μέρες νιώθουν να γεμίζουν στο σώμα, όμως παρατηρούν μια αύξηση στην κατακράτηση των νερών του σώματος. Αυτό είναι φυσιολογικό και δεν πρέπει να αποτελεί φόβητρο. Είναι λογικό γιατί οι υδατάνθρακες σε μεγάλη ποσότητα συγκρατούν μεγαλύτερη ποσότητα νερού στα κύτταρα, ενώ το φαινόμενο αυτό ενισχύεται με την προσθήκη της κρεατίνης. Είναι απόλυτα φυσική διαδικασία. Και δεν πρέπει να είναι φόβητρο γιατί πολύ απλά μετά από 1-2 εβδομάδες το σώμα συνηθίζει και σιγά σιγά το επιπλέον νερό θα φύγει από το σώμα.

5.  Περιέχει και γλουταμίνη.

Τέλος μια καλή Gainer φόρμουλα περιέχει γλουταμίνη, κάτι που επίσης σημαίνει ότι δεν χρειάζεται επιπλέον αγορά γλουταμίνης σε ξεχωριστό προϊόν. Με την προσθήκη γλουταμίνης η ίδια φόρμουλα γίνεται το τέλειο μεταεξασκητικό γεύμα, αφού θα περιέχει ΟΛΑ τα συστατικά που χρειάζεται το σώμα για να αναρρώσει (πρωτεΐνη, υδατάνθρακας, κρεατίνη και γλουταμίνη).

Με όλα αυτά γίνεται εύκολα αντιληπτό ότι μια φόρμουλα αύξησης βάρους,  όπως για παράδειγμα η Complete Gainer της WarriorLab, προσφέρει πολλά περισσότερα από αύξηση θερμίδων και βάρους. Αύξηση βάρους μπορούμε να πετύχουμε και με την αύξηση στην ποσότητα και συχνότητα των γευμάτων. Όμως που αλλού θα βρίσκαμε χίλιες θερμίδες που δεν συσσωρεύουν λίπους αλλά αντίθετα περιέχουν όλα τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται ο νέος αθλητής προκειμένου να χτίσει το σώμα που ονειρεύεται;

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ

Σχετικά Άρθρα

  • Σεμινάριο στο γυμναστήριο του αείμνηστου bodybuilder Φώτη Πλευρίτη στο Αγρίνιο
  • Anton Antipov: Από ζητιάνος στα πάρκα σε πρωταθλητή bodybuilding
  • Το καλεντάρι των αγώνων σωματικής διάπλασης για τη θερινή σεζόν 2018!
  • Το 31ο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα ΕΟΣΔ-IFBB έρχεται στη Θεσσαλονίκη
  • H WABBA World διοργανώνει το Πρωτάθλημα Πελοποννήσου 2018
  • 5 διατροφικές αλήθειες που πρέπει να γνωρίζεις για την πρωτεΐνη
loading...