BCAA’s: Η πρώτη επιλογή σου

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ

 

Δεν είναι μυστικό ότι τα αμινοξέα των πρωτεϊνών βοηθούν τους μυς να γίνουν μεγαλύτεροι και δυνατότεροι μετά από την φθορά που έχουν υποστεί στο τέλος της προπόνησης. Αυτό που δεν γνωρίζουν πολύ όμως είναι ότι τα αποθηκευμένα bcaa αμινοξέα που βρίσκονται στους μυς είναι τα πρώτα τα οποία διασπώνται στην προπόνηση και αυτά που συνεχίζουν να διασπώνται για πολλές ώρες μετά την προπόνηση. Δεν είναι υπερβολή, αντίθετα είναι μεγάλη αλήθεια το γεγονός ότι από την πρώτη κιόλας επανάληψη στα βάρη, από το πρώτο βήμα στο τρέξιμο, από το πρώτο σουτ στο ποδόσφαιρο ή το μπάσκετ, τα bcaa αρχίζουν να αποδομούνται προκειμένου να εξασφαλιστεί η απαιτούμενη μυϊκή ενέργεια.
 
Δεν είναι τυχαίο ότι καμία πρωτεΐνη στον κόσμο δεν πρέπει να θεωρείται αξιοπρεπής αν δεν περιέχει τουλάχιστον 5γρ. bcaa αμινοξέων.
Όμως το πρόβλημα δεν σταματάει εκεί. Δεν είναι δυνατόν μια εντατική προπόνηση να καλυφθεί με τα 5γρ. bcaa ενός πρωτεϊνικού ροφήματος, ειδικά όταν αυτό λαμβάνεται μόνο μετά την προπόνηση.
Χρειάζεται κάτι δραστικότερο.
 
Χρειάζεται επιπλέον λήψη καθαρών bcaa πριν την προπόνηση. Μια έρευνα που δημοσιεύτηκε στον Journal of the International Society of Sports Nutrition αποδεικνύει ξεκάθαρα ότι από τα πρώτα κιόλας λεπτά μιας προπόνησης με βάρη, τα αποθηκευμένα bcaa  των μυών, διασπώνται με ταχύτατο ρυθμό και επειδή ακριβώς ανήκουν στην κατηγορία των αμινοξέων που δεν συνθέτονται από το ίδιο το σώμα, γίνεται εύκολα αντιληπτό πόσο αναγκαία και άμεση είναι η συσσώρευση ικανής ποσότητας πριν την προπόνηση και η επανατροφοδότηση επιπλέον αμινοξέων μετά την προπόνηση. 
Αν συνυπολογίσουμε μάλιστα ότι τα τρία αυτά αμινοξέα (Λευκίνη, Ισολευκίνη και Βαλίνη) αποτελούν το 35-40% των μυϊκών αμινοξέων, τότε αντιλαμβανόμαστε την σημασία τους.
 
Βήμα 1ο: Θεωρείται απαραίτητη η λήψη bcaa αμινοξέων πριν την προπόνηση. Το πρώτο πράγμα που θα νιώσεις είναι μεγαλύτερη μυϊκή ενέργεια και δύναμη καθώς και μικρότερος χρόνος αποθεραπείας (η ίδια έρευνα κατέγραψε σημαντικά λιγότερο μυϊκό καταβολισμό ακόμα και 4 μέρες μετά την προπόνηση).
 
Βήμα 2ο: Εμπλουτίζουμε το πρωτεϊνικό μεταεξασκητικό ρόφημά μας είτε με καθαρά bcaa, ή αν θεωρούμε ότι ήδη η πρωτεΐνη μας περιέχει αρκετά από αυτά, τουλάχιστον με επιπλέον Λευκίνη, το βασικότερο από τα τρία bcaa,  το οποίο λειτουργεί και ως ρυθμιστής της απορρόφησης όλων των υπόλοιπων αμινοξέων από τους μυς.
 
 
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ

Σχετικά Άρθρα

  • Σαρακοστή και νηστεία: Τι τρώτε και τι όχι!
  • Καθαρά Δευτέρα: τι να φάμε, τι να προσέξουμε
  • Οι 6 υπερτροφές που πρέπει να βάλεις στη διατροφή σου φέτος την άνοιξη
  • Αμύγδαλα vs Καρύδια: Θερμίδες και διατροφική αξία!
  • Τα 5 αγχολυτικά «φάρμακα» της φύσης
  • Μικρές συμβουλές για να μην πάρετε περιττά κιλά στις γιορτές!
loading...